Amenzi între 3000 lei și 50000 lei pentru incendierea vegetației uscate dacă nu ai avizul autorităților competente

Odată cu venirea primăverii, agricultorii obișnuiesc să incendieze vegetația uscată de pe terenurile agricole. Însă, probabil, mulți știu, puțini respectă, arderea vegetației uscate se poate face numai cu acceptul Agenţiei Județene pentru Protecţia Mediului (APM) și a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) şi doar în cazul în care terenul este infectat cu dăunători.

Incendierea necontrolată și fără a respecta metodologiile impuse de către specialiști pot conduce la pierderea materiei organice în sol, poluării atmosferei, poluarea solului, distrugerea păşunilor permanente, de asemenea în cazurile în care vegetația este aprinsă necontrolat incendiile pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător cât şi culturilor agricole şi păşunilor din imediata vecinătate.

În conformitate cu OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare prevede: ”art. 94 – protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop: lit. n) nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protectia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.”

Conform art. 98 alin. 2 din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri se efectuează şi cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului. În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: – accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului – permis de lucru cu focul de la primărie. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o masură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii bolilor sau dăunătorilor specifici. Agenţiile pentru Protecţia Mediului emit la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri, acceptul pentru desfăşurarea activităţii de incendiere, doar în cazurile care se încadrează în situaţia de mai sus şi în baza următoarelor acte: – act doveditor de la Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării; – notificare către ISUJ (din care să reiasă asumarea conformării cu prevederile în domeniu ale Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor); – adresa prin care a fost informată primăria pe raza căreia se află situat terenul.

Astfel, cei care își ”curăță” terenurile prin incendiere, fără să aibă avizul autorităților competente pentru protecția mediului, riscă să fie sancţionaţi cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Sursa:ancbp.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate