Atracții turistice în Constanța

Află care sunt cele mai inedite locuri de vizitat în Constanța.

Unul din cele mai îndrăgite locuri din zonă, Cazinoul din Constanța și-ar putea redeschide porțile pentru turiști, începând de anul viitor.

Constanța este un oraș de pe malul Mării Negre, în sud-estul României. Îndelungata sa istorie, care datează de peste 2.000 de ani, este documentată la Muzeul Național de Istorie și Arheologie, lângă port. Chiar dacă poate ai ajuns de multe ori în acest oraș, este posibil să nu fi descoperit toate atracțiile pe care le are de oferit. Așa că am făcut o listă cu principalele locuri pe care ar trebui să le vizitezi.

Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța este una din cele mai atrăgătoare atracții turistice din oraș. A fost numit monument istoric de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România. Cazinoul se află pe faleza Constanței, în cartierul istoric al orașului. Prima structură de lemn a fost ridicată în 1880, după care au mai fost ridicate 3 clădiri diferite pentru a deservi cazinoului.

Considerată un simbol al orașului Constanța, structura actuală este construită în stil Art Nouveau. Aceasta a fost proiectată după planurile lui D. Renard, fiind inaugurată în 1910. Actualul Cazinou a fost folosit pentru operațiuni de jocuri de masă aproximativ 38 de ani, cu anumite intreruperi.

În 1948 a fost transformat în centru comunitar iar în 1960 a fost predat Oficiului Național de Turism, care l-a transformat în restaurant. După instaurarea comunismului în România, cazinoul a fost transformat de către guvern într-o Casă de Cultură. Edificiul a fost renovat de guvern cu prizonieri de la Poarta Albă, iar ultimele reparații majore au avut loc în 1986–1988, apoi clădirea a fost abandonată.

Ultimele reparații majore au avut loc în 1986–1988, iar clădirea a fost abandonată

Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. În 2007, cazinoul a fost închiriat pe o perioadă de 49 de ani unui grupului israelian. Autoritățile locale au preluat clădirea, după multe întârzieri ale restaurării, mai deteriorată decât înainte de transferul acesteia către compania în cauză.

În ianuarie 2018, Europa Noastră a desemnat Cazinoul ca fiind unul dintre cele mai periclitate 7 locuri din Europa. Apoi, în 2014, clădirea a fost transferată în administrația CNI. În urma licitației pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor de reabilitare a cazinoului, s-au înscris 5 firme private. Nici una dintre aceste firme nu s-a calificat, pentru că nu au îndeplinit standardele propuse de guvern. A urmat o perioadă de contestații și litigii, timp în care cazinoul a fost abandonat

Pentru reabilitarea Cazinoului au fost alocate 10 milioane de euro, dar din cauza litigiilor, banii și Cazinoul au rămas neatinse. Primarul Constanței din 2018 a anunțat că va începe lucrările și va spori eforturile de conservare.

În prezent, sunt câteva părți din imobil care au fost restaurate deja. În timpul restaurării s-au descoperit și câteva lucruri inedite: de exemplu, grinzile care au fost construite de Anghel Saligny vor rămâne la baza structurii planșeelor de peste subsolul Cazinoului din Constanța. Aceste grinzi par aproape noi, deși au peste 113 ani.

Conform Ministerului Dezvoltării, lucrările de restaurare ale cazinoului din Constanța vor fi gata în 2023, în luna martie. Cazinoul este încă închis pentru vizitatori, cu toate acestea, oamenii pot încerca în continuare jocurile lor preferate, cum ar fi blackjack-ul, într-un formă online, disponibil 24/7, în timp ce ușile sunt închise la cazinoul din Constanța. Între timp, te poți bucura de faleza și priveliștea extraordinară din jurul construcției istorice.

Acvariul

Vizavi de clădirea maiestuoasă a cazinoului se află acvariul, primul de acest fel din țară. Pe parcursul expozițiilor sale sunt expuse peste 100 de specii de floră și faună acvatică, de la pești care trăiesc în apele Deltei Dunării, până la specii exotice atrăgătoare.

Acvariul Constanța este situat de-a lungul Mării Negre în Constanța, România. Clădirea care găzduiește acvariul datează de la începutul secolului al XX-lea și a servit drept restaurant pentru Cazinoul Constanța alăturat, până la deschiderea acvariului în 1958.

Planetariu din Constanța

Planetariul din Constanța a fost deschis în 1969, anul în care omul a pășit pentru prima dată pe Lună. O vizită la planetariu te va purta într-o călătorie prin cer și îți va dezvălui o multitudine de stele, planete și meteori.

Planetariul are o cupolă al cărei diametru este de 8 metri și o capacitate de 80 de locuri, unde se fac demonstrații în timpul cărora, vizitatorii pot urmări o proiecție a cerului înstelat pe un arc artificial.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate