Cei care străbat zilele acestea Via Ferrata Astragalus,pot vedea cosaşul bicăjean înflorit

Rezervaţia naturală CHEILE ŞUGĂULUI – MUNTICELU este unică în Europa şi în lume. Aici este ‚locus classicus” pentru specia endemică Astragalus pseudopurpureus (cosaş bicăjean), citată pentru prima dată în 1933, de botanistul M.Guşuleac, cuprinzând peste 95% din populaţia mondială a acestei specii.
În urma identificării mai multor specii de plante şi animale şi tipuri de habitate naturale rare, aria protejată CHEILE ŞUGĂULUI-MUNTICELU a fost declarată sit de importanţă comunitară, în anul 2007, cu o suprafaţă de 335 ha, parte integrantă a Reţelei ecologice europene NATURA 2000, cod ROSCI0033.

Despre biodiversitatea din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş vorbeşte Hegyi Barna, biologul Parcului:

“Cea mai valoroasă, că să zic aşa, plantă din zonă este un endemit local. Planta se numeşte cosaşul bicăjean, sau guşulul, după numele renumitului cercetător Mihail Guşuleac, care a descoperit planta la începutul secolului al XX-lea. Numele latin al plantei este Astragalus pseudopurpureus, şi planta respectivă se găseşte numai în Cheile Sugăului, în Parcul Naţional, mai ales în zona de stâncărie, pe pajiştile montane.”

Cosaşul bicăjean poate fi admirat în toată splendoarea în lunile iulie‑august, când este perioada de înflorire. Foarte mulţi turişti merg în această perioadă în Cheile Şugăului doar pentru a vedea şi fotografia această floare rară.

Sursa: Via Ferrata Astragalus; Radio România Internaţional

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate