Deputatul Neculai Iftimie – declaraţie politică: „Un început bun pentru obiectivul de investiţii [Canal magistral Siret-Bărăgan]”

În ședinta Camerei Deputaților din 7 mai a.c., deputatul nemțean Neculai Iftimie a avut următoarea intervenție:

Un început bun pentru obiectivul de investiţii „Canal magistral Siret – Bărăgan»

Recent, Comisia de specialitate din Parlamentul României a adoptat actul normativ prin care obiectivul de investiţii „Canal magistral Siret – Bărăgan” trece din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Obiectivul de investiţii „Canal magistral Siret – Bărăgan” a fost proiectat pe o lungime de 191 de kilometri.
Până în acest moment, la obiectivul de investiţii „Canal magistral Siret – Bărăgan” – etapa I – a judeţului Vrancea, în lungime de 51,5 kilometri, au fost iniţiate lucrări şi se află în diverse faze de execuţie între priza de acumulare Călimăneşti şi subtraversarea râului Râmna, astfel:
• lucrările sunt finalizate şi recepţionate pe o lungime de circa 5,7 kilometri;
• porţiuni de canal cuprinse între km 5+700 şi km 51+500, aflate în diverse faze de execuţie şi nerecepţionate de natura investiţiilor în curs, sau nu sunt începute, deţinute de către ANAR. Lucrările executate pe diverse porţiuni, menţionate anterior, se află în prezent în conservare, dar sunt supuse unui proces constant de degradare.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare este instituţie publică din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar infrastructura principală de irigaţii din administrarea Agenţiei se reabilitează în prezent prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România, a cărui implementare vizează amenajările de irigaţii din domeniul public al statului.
Canalul magistral Siret-Bărăgan se afla în administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, până în momentul adoptării actului normativ.
Având în vedere că prin finalizarea tronsonului I se poate asigura apa pentru irigaţii pentru circa 120.000 de hectare şi faptul că din anul 2010 lucrările executate se află în conservare, este necesară finalizarea de urgenţă a lucrărilor neexecutate, precum şi reabilitarea lucrărilor aflate în conservare.
Din considerentele expuse, soluţia pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii sus-menţionat a fost transmiterea obiectivului cu cele două etape de realizare Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ceea ce alte guvernări nu au realizat.
Acest act normativ va asigura premisele necesare aplicării irigaţiilor şi obţinerea unor producţii sigure şi stabile, cu randamente ridicate, precum şi crearea unor disponibilităţi de export pentru producţiile obţinute.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate