Direcția Silvică Neamț nu poate face ”eforturi mult prea mari” pentru oprirea jafului din pădurile Neamțului

Direcția Silvică Neamț are în administrare o suprafață de 166.049 ha. Deoarece lipsa de informații legate de expoatările forestiere este în avantajul hoților, am propus un parteneriat Direcției Silvice prin care dumnealor să ne pună la dipoziție periodic o hartă pe care să fie marcate orientativ locurile unde se taie legal și, la schimb, noi ne obligam să o promovăm gratuit prin cinci publicații la nivelul întregului județ.

Publicarea unei asemenea hărți ar însemna un dezastru pentru toți bandiții care fură lemn, deoarece toată lumea ar putea vedea care sunt exploatările forestiere legale și care nu.

Din păcate, Direcția Silvică Neamț ne-a spus că ”realizarea unei hărți pe care să fie marcate orientativ zonele unde se exploatează masă lemnoasă în mod legal, precum și actualizarea acesteia periodic, presupune un efort mult prea mare…”.

Pentru noi este foarte clar răspunsul și sperăm că și pentru dumneavoastră, cititorii, este la fel de clar.

Rugăm Instituția Prefectului, dacă poate și are voie, sau politicienii care nu se află în relații de complicitate cu cei care fură lemn din pădurile din Neamț să își exprime și ei opinia față de acest refuz de mediatizare periodică a zonelor unde se exploatează legal.

Aveți mai jos si raspunsul integral de la Direcția Silvică Neamț, care nu poate face ”eforturi mult prea mari” pentru oprirea jafului din pădurile Neamțului.

Vă mulțumim pentru interesul acordat temelor silvice și pentru propunerea de parteneriat pe care ați avansat-o. Vrem să vă asigurăm de dorința noastră de transparență și de comunicare a acțiunilor pe care le întreprindem pentru asigurarea continuității și perenității pădurii în fondul forestier național (fie el proprietate de stat sau privat) pe care îl administrăm în cuprinsul județului Neamț.
Propunerea dumneavoastră de realizare a unei hărți pe care să fie marcate orientativ zonele unde se exploatează masă lemnoasă în mod legal, precum și actualizarea acesteia periodic, presupune un efort mult prea mare și nici nu și-ar atinge scopul deoarece up-datarea hărții ar presupune intervenții zilnice asupra datelor cuprinse în aceasta; în plus, precizia de localizare a parchetelor autorizate la exploatare ar implica existența unei hărți digitalizate cu o precizie a detaliilor foarte mare.
Vă propunem, în schimb, să ne semnalați orice suspiciune de intervenție ilegală în pădure, noi obligându-ne să vă informăm în cel mai scurt timp posibil și după verificarea în teren a celor semnalate. În plus, orice transport de masă lemnoasă din pădure este obligatoriu să fie înscris în Sistemul Național de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL) pe baza unui cod unic, legalitatea transportului putând fi verificată de orice utilizator de smartphone în aplicația Inspectorul Pădurii, pusă la dispoziție gratuit de Ministerul Apelor și Pădurilor.
Vă asigurăm că, la fel ca și instituția dumneavoastră, ne dorim informarea cât mai corectă a opiniei publice și formarea unei imagini corecte Direcției Silvice Neamț; de aceea, vom întreprinde toate măsurile legale împotriva celor care aleg să publice materiale referitoare la activitățile desfășurate de Direcția Silvică Neamț și în care instituția noastră nu și-a manifestat punctul de vedere.
Vă mulțumim și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de colaborare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate