Festivalul de teatru s-a transformat în festivalul asistenței sociale

Azi a mai avut loc o conferință de presă jenantă la Teatrul Tineretului. Atât de penibil a fost totul încât mi s-a făcut așa de milă de ei de am renunțat la întrebările incomode pe care le aveam pregătite.

După o prezentare a festivalului și a juriului s-a trecut la secțiunea de întrebări din partea presei. Această secțiune a fost predominată de întrebările duse în zona dezbaterii de un domn care nu publică nimic nicăieri, ci este un prieten al teatrului care probabil a vrut ca împreună cu directoarea să ridice nivelul intelectual al secțiunii de întrebări de la conferința de presă. A mai apărut printre jurnaliști un alt domn, care nu e din presă, ci de la o instituție din Neamț, care și el a adresat o întrebare care a generat prezentări din partea juriului. A mai fost un domn, critic de teatru am înțeles, care și el a ridicat mingi la fileu conducerii TT. Și uite așa, parcă eram la un miting politic unde sunt plasați printre manifestanți agitatori.

Toată această atmosferă cu oameni din afara presei care au pus întrebări la conferința de presă vine pe fondul unei stricteți deosebite de acces în Teatru Tineretului. La conferința trecută m-am întors la mașină după legitimație că nu mă lăsa paznicul să intru, deci este aproape imposibil ca cei care nu erau din presă, dar puneau întrebări , să nu fi fost acolo cu acceptul conducerii TT. Nu ne e clar ce s-a vrut să se demonstreze prin asta, dar din punctul nostru de vedere sceneta a fost penibilă.

Mai rău de atât, am sperat ca celor de la TT să le vină mintea la cap și să nu strice ce au făcut generații înaintea lor cu acest festival dar, din păcate, actuala conducere e mai deșteaptă decât toți directori care au fost vreodată prin acest teatru și a decis ca acest festival să nu mai fie cu premii și să se desfășoare doar pe durata de doar zece zile. Și mai îngrijorător, trupele de teatru mai ”tinere”, care nu erau plătite la festivalurile precedente, acum vor fi plătite să joace la Piatra-Neamț. Un fel de asistență socială pentru trupele slabe. Deci, festivalul nu mai prezintă trupe de teatru aflate în competiție. Cea mai bună trupă de teatru va fi la final pe aceeași linie cu cea mai slabă trupă.

Din ce am văzut noi la nivelul celor care conduc acum Teatrul Tineretului, avem de-a face cu oameni foarte buni în domeniul artistic dar departe de adevăr la capitolul management și marketing. În timp ce alți colegi de-ai lor actori nu mai știu ce trupe de copii sau amatori să facă, cum să se promoveze mai bine, cum să mai câștige un ban, cum să atragă oameni spre această artă, conducerea actuală a teatrului introduce noțiunea de materialism dialectic în teatru. Iar conceptul de bani la toată lumea și premii la nimeni transformă festivalul de teatru într-un festival al asistenței sociale.

Păcat. O doamnă așa de valoroasă în lumea artistică cum este actuala directoare a TT s-a băgat într-o chestie de management și marketing pe bani publici la care nu pare a se price deloc, ceea ce-i va păta inutil cartea de vizită la care a muncit o viață întreagă. Scaunele astea parcă iau uneori mințile oamenilor.

Propun un moment de reculegere în amintirea a ceea ce a însemnat Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț.

Condoleanțe pentru cei care au muncit să facă festivalul de Teatru cum era el în anii anteriori. Soarta a fost crudă cu lumea artistică nemțeană și a pus un politician șef la comisiile de evaluare ale oamenilor de cultură.

Iosub Robert

PS: Nu ma pricep deloc la teatru și asta este cel mai grav lucru. Dacă chiar și eu, care nu mă pricep, îmi dau seama că este ceva în neregulă, însemnă că treaba e groasă rău.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate