Identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan

Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan a fost transmis, in data de 8 ianuarie catre Monitorul Oficial al Romaniei, in vederea publicarii.
Ordinul va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii.
In actul normative se prevede obligativitatea proprietarilor de a-si identifica si inregistra cainii si modul de functionare si de gestionare a Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS).
De asemenea sunt stabilite modalitatile prin care se realizeaza:
• identificarea individuala si inregistrarea fiecarui caine si a evenimentelor din viata acestuia, a proprietarului animalului, inregistrarea informatiilor veterinare si scoaterea din evidenta in cazul mortii;
• inregistrarea utilizatorilor, identificatorilor si operatorilor Registrului caini-maidanezide Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS).
Astfel, cainii cu stapan vor putea circula pe teritoriul Romaniei, doar insotiti de proprietari si de carnetul de sanatate, care atesta identificarea si inregistrarea animalului in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), precum si a actiunilor sanitare veterinare efectuate.
Cainii se identifica si se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:
a) cainii nou nascuti cu proprietar – in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
b) cainii adulti cu proprietar – pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;
c) cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul;
d) inregistrarea in Registrul Cainilor cu Stapan (RECS) , a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (cabinete veterinare), respectiv in maxim 5 zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului sau in cazul in care, din motive tehnice, nu a fost posibila inregistrarea in RECS.
Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate, conform prezentelor norme.
Pentru inregistrarea cainilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), documentele si informatiile de identificare necesare si vor solicita identificarea electronica cu microcip aprobat de ANSVSA.
Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica, operator al Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS) in termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte.

BIROU PRESA DSVSA NEAMT

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate