În mai,turmele de oi urcă la munte

În ultimele zile, pe uliţele satelor de pe Valea Bicazului s‑a putut admira priveliştea parcă ruptă dintr un roman mioritic; Localnicii, crescători de animale, adună oile la ciobanii care se pregătesc pentru urcarea la munte. Este perioada din an când se organizează stânele, prima dată doar cu oile şi caprele, apoi, când iarba creşte mai mare şi va fi hrană mai multă, se vor aduna şi vacile.
Mişcarea sezonieră a oamenilor şi a şeptelului se numeşte transhumanţă, o tradiţie veche de mii de ani.
După o iarnă deosebit de grea, formarea stânelor şi plecarea animalelor pe munte uşurează cu mult munca oamenilor în gospodării, în plus apare brânza „nouă”, urda şi celelalte produse pe care ciobanii le fac după metode vechi învăţate de la părinţi şi bunici.
Până la toamnă, în luna octombrie, când animalele vor reveni în grajdurile din sat, iubitorii de astfel de mâncare tradiţională, dar şi iubitorii de munte şi de aer curat, pot vizita stânele din această zonă; Vă vând un pont: rugaţi ciobanii să vă pregătească vestitul „balmoş” şi să vă servească cu o cană de „jintiţă” proaspătă; vă asigur că nu veţi fi refuzaţi şi nici nu veţi uita degrabă gustul acestor bunătăţi.
Dicţionar: balmoş~un tip de mămăligă realizată cu produsele rezultate din prelucrarea laptelui; jintiţă~Produs lactat preparat prin încălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate