Moldovan Florin povestește despre riscurile meseriei, dar și despre bucuria de a fi pompier

Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală care comemorează în fiecare zi de 13 septembrie, Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.

Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă să fii pompier, Moldovan Florin, din Bicaz Chei, încadrat în funcția de subofițer tehnc principal, în cadrul serviciului logistic, la ISU Piatra Neamț, ne povestește despre riscurile meseriei, dar și despre bucuria de a fi pompier:

Încep prin a spune că definiția cea mai potrivită a „pompierului” e curaj și devotament. Deși nu am participat la foarte multe intervenții, lucrând în cadrul serviciului logistic, am reușit să înțeleg ce înseamnă această meserie și cu ajutorul colegilor mei.
Întotdeauna trebuie să fii în priză! De multe ori ești acasă, după ce ai ieșit din tură, dar ești încadrat la tura care asigură de acasă și se întâmplă să fie un foc mare sau inundații sau o situație de urgență, iar tu, ca pompier, trebuie să te prezinți la serviciu, indiferent de oră. Noi trebuie să salvăm persoanele și bunurile în cel mai scurt timp.
Pentru a fi pompier, trebuie să îți placă, în primul rând, ceea ce faci; să ajuți oamenii, chiar dacă ești în timpul liber, pompierul adevărat simte că aceasta este datoria lui și că mai presus de slujbă, de bani, este ceea ce vine din suflet. Este o bucurie atunci când vezi că datorită ție, un om trăiește.
Unele intervenții au o încărcătură emoțională foarte mare, deoarece sunt oameni care, din păcate, au decedat în urma unor accidente, iar familia lor care țipă și plânge, îți stârnește sentimente puternice, însă nu ai nicio putere să schimbi lucrurile. Noi încercăm să evităm de multe ori aceste situații și ne zbatem să salvăm cât mai multe vieți, în cel mai scurt timp.
Azi este ziua noastră și vreau să le urez colegilor „La mulți ani!”, putere de muncă și Dumnezeu să aibă grijă de toți pompierii, ca ei la rândul lor, să poată ajuta cât mai mulți oameni!

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate