„Păstrarea puterii sub control: mass-media, justiția și statul de drept” – tema globală a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, la o iniţiativă venită în cadrul Conferinţei Generală UNESCO din 1991. UNESCO sărbătoreşte în acest an „2016 World Press Freedom Day” la Helsinki (Finlanda), între 2 şi 4 mai.

O recomandare adoptată în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertăţii presei în lume, a reprezentat iniţiativa declarării zilei de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.

În 2018, UNESCO va conduce cea de-a 25-a ediție a Zilei Mondiale a Libertății Presei. Evenimentul principal, organizat în comun de UNESCO și Guvernul Republicii Ghana, va avea loc în Accra, Ghana, în perioada 2-3 mai. Tema globală din acest an este „Păstrarea puterii sub control: mass-media, justiția și statul de drept” și va acoperi problemele legate de mass-media și transparența procesului politic, independența și educația mediatică a sistemului judiciar și răspunderea statului către public. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei se vor examina, de asemenea, provocările contemporane de a asigura libertatea presei online.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate