Salvamont Neamţ:una din cele mai ample operaţiuni de căutare şi salvare a acestui sezon

În cursul zilei de ieri, 27 august, s-a derulat una din cele mai ample operaţiuni de căutare şi salvare a acestui sezon, datorită zonei de abrupt sălbatică şi riscantă, atât pentru victime, dar mai ales pentru cei care fac căutarea .
Acţiunea s-a declanşat în jurul orei 17 când, atât 112 cât şi Dispeceratul Naţional Salvamont ne-au pus în legătură cu două persoane din Piatra Neamţ care solicitau intervenţia noastră, fiind rătăcite undeva în zona de abrupt a Masivului Ceahlău.
Respectivii nu aveau echipament de supravieţuire care să le permită să petreacă noaptea în teren, nici dispozitive de iluminat ,mâncare sau apă, iar informaţii pe care le-au transmis prin dispecerat, iar apoi echipelor de salvare au fost deosebit de confuze.
S-a intervenit cu două echipe de prim răspuns din Baza de Intervenţie Dochia care au răscolit iniţial zona Ocolaşului Mare , grupul de stânci Butu şi Ana , zona superioară a pereţilor din Bourie etc. Primul element/indiciu de certitudine a fost obţinut abia în jurul orei 19, când persoanele rătăcite cu care s-a ţinut legătura telefonic permanentă ne-au informat că în zona lor a apus soarele , ceea ce a limitat căutarea pe zona versantului estic.
Tot atunci, deoarece timpul de lumină mai era de maxim 90 de minute, au început pregătirile pentru o echipa de suport din Baza Durău, ce urma să aducă echipamente de iluminat de putere mare, cât şi convocarea de urgenţă a unităţii canine de căutare a cerei operator se află în liber.
În jurul orei 20 echipa condusă de Lălâu Cristian a găsit victimele în zona Acele Caprei iar, în scurt timp, s-a alăturat şi echipa condusă de Adrian Alazaroaie . Extracţia s-a făcut iniţial urcând înapoi spre zona de platou , la Cabana Dochia, iar în final un salvator i-a coborât din masiv până în Izvorul Muntelui.
Acţiunea s-a finalizat în jurul orei 0-01 .
Din discuţiile purtate cu cei doi s-a concluzionat că părăsiseră deliberat traseul turistic prin zona de vest, apoi se pare că revenirea în traseu a fost greşit calculată , au intrat în abruptul pereţilor versantului estic, iar în final n-au mai putut înainta şi au sunat la 112.
Considerăm cel puţin inconştienţă incursiunea lor în zona sălbatică de abrupt stâncos ,fără cunoştinţe şi echipament special de alpinism şi supravieţuire fapt ce a generat o operaţiune de salvare de risc crescut, care a durat aproape 7 ore .
De altfel părăsirea traselor marcate este o modă a ultimilor ani ,încurajată de persoane inconştiente (pseudo ghizi montani) şi a faptului că nivelul de monitorizare a turismului necontrolat în zona de est a Parcului Naţional Ceahlău este foarte redusă.
Încă de la începutul sezonului în vederea prevenirii accidentelor turistice cu urmări grave şi a situaţiilor periculoase, am solicitat instituţiilor responsabile , luarea unor măsuri ferme împotriva acestui fenomen, dar se pare că din comoditate sau alte considerente, solicitarea noastră a fost tratată cu indiferenţă . Precizăm că în PARCUL NAŢIONAL CEAHLĂU părăsirea traseelor turistice şi utilizarea unor rute nemarcate convenţional este interziza prin regulamentul parcului şi prin prevederile planului de management.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate