Sarbatoarea crestina? Iepuri pufosi, oua din ciocolata si miei macelariti

La aproape 2000 de ani de la rastignirea Fiului lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, sarbatoarea pascala si Invierea au capatat o semnificatie comerciala. De la sensul Cinei celei de Taina, unde masa se reducea la frangerea panii si la vin, la trupul si sangele Domnului, s-a ajuns la sensul “pantecos” al comercializarii unor produse care nu au nicio legatura cu valoarea crestina a Invierii. Oamenii sunt bombardati vizual cu zeci de ornamente luminoase si colorate care intruchipeaza iepuri giganti imbratisand oua (o imagine fortata care alatureaza un mamifer mancator de morcovi cu “traditionalele” oua de Pasti), si ajung sa considere firesti aceste spectacole ieftine de strada, menite sa intruchipeze Invierea Domnului.

Intr-adevar, gusturile nu se discuta. Majoritatea prefera manelismul si kitsch-ul, insa de aici si pana la transformarea esentei crestinismului in ceva de prost gust si fara fundament biblic este strigator la cer. Da, Hristos este mielul, dar in sens figurat. Nu pentru aceasta trebuie sa macelarim miei. Pentru a-L avea pe Hristos in noi, nu trebuie sa consumam miei, ci euharistia. Da, exista traditia romaneasca a incondeierii oualor. Dar nu pentru aceasta trebuie impusa comercializarea oualor din ciocolata. Mai mult, aceasta traditie a iepurasilor din ciocolata, a iepurasilor stroboscopici, agatati pe stalpii de iluminat public sau postati in parcul central la loc de cinste, a “cadourilor de iepuras”, este greu de digerat, cel putin pentru crestinul care cunoaste sensul evangheliei si importanta simbolica a Rastignirii si Invierii.

Saptamana Patimilor, momentul rastignirii si Invierea ar trebui marcate in alt mod. Prea mult ne gandim la mancare, la pierderea timpului cu tot felul de obiceiuri inutile care ne sustrag de la ceea ce Hristos ne-a demonstrat si ne-a cerut. Hristos a fost vandut, tradat de catre unul dintre cei 12 ucenici ai sai, judecat, biciuit, umilit, rastignit, tratat ca un talhar si un blasfemiator. Se gandesc oare la aceste lucruri cei care invadeaza marile centre comerciale, cumparand iepurasi, miei, multa mancare si multa bautura?

O fi religia un drog, cum spun filosofii, insa ar fi tare bine daca acest drog ar fi administrat corespunzator si nu in combinatie cu trivialul secolului al XXI-lea. Sarbatoarea de Pasti este departe de ceea ce a fost acum aproape 2000 de ani. Este mania unor oameni care vor sa aiba mult, sa fie satui, sa sarbatoreasca material, si atat.

Sa fie cu iertare celor care s-au simtit atinsi de acest articol. Intentia este doar aceea de a deschide ochii si de a face putina lumina in intunericul care ne-a cuprins, in care ne complacem si ne este bine. Nu putem fi ca Hristos, dar putem incerca sa ii urmam Lui. Putem incerca sa fim mai atenti la cum anume sarbatorim, la cat oferim si la cat de mult suntem dispusi sa ne sacrificam pentru cei de langa noi.

Un pacatos

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate