Sfantul Ioan Rusul, ocrotitorul paraclisului Bisericii de la Gara

 Marti, 27 mai, Biserica “Pogorarea Sfantului Duh” – Gara a imbracat haine de sarbatoare cu ocazia praznuirii “hramului mic” – Sfantul Ioan Rusul. Acest lucru s-a concretizat prin savarsirea Sfintei Liturghii in Paraclisul situat la demisolul Bisericii. La slujba a participat un sobor de sapte preoti, condusi de delegatul Protopopiatului Piatra Neamt, Pr. Ciprian Timofte, secretarul acestei institutii. La sfarsitul slujbei s-a tinut un cuvant de invatatura despre viata si minunile Sfantului Ioan Rusu.
Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. A participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc. Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor. Ca prizonier a fost randuit sa ingrijeasca de vitioan rusule. Grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera apropiata de grajd, refuza si continua sa doarma alaturi de animale. Ii multumea lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.
A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.
Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este hramintreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica “Sfantul Gheorghe”.
Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica “Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moastele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest sa se razbune pe crestini. Trupul sfantului s-a miscat, in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a intamplarii de atunci.
Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.
Parintele Paroh, Pr. Mocanu Ghita a multumit tuturor celor ce au participat – preoti si credinciosi – si a declarat celor prezenti urmatoarele: “Slujba de astazi este prima noastra intalnire cu Sfantul Ioan Rusul. Acest nou ocrotitor al paraclisului nostru ne-a fost randuit in ziua sfintirii Bisericii – 11 mai 2014 – de catre Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan, care sub insuflarea Sfantului Duh, Marele nostru Ocrotitor al Parohiei, ni l-a daruit pe Sfantul Ioan Rusul, ca mijlocitor si sprijinitor in rugaciunile celor ce pasesc in Sfanta noastra Biserica.
Paraclisul Bisericii de la Gara este pasit in fiecare zi de sute de oameni, incepand de la elevii navetisti care vin la prima ora din zona rurala la scolile si liceele din Piatra Neamt, pana la toti cei care merg la serviciu sau alte activitati. In afara de acestia, Biserica de la Gara se bucura de un numar foarte mare de credinciosi care participa la sfintele slujbe. In special, aceasta Biserica este cunoscuta ca fiind singurul lacas de cult ortodox in care un crestin poate gasi in fiecare zi un preot la Sfantul Altar, pentru un sfat, pentru o rugaciune, pentru a cere un ajutor sau pentru orice alta trebuinta. Acest lucru este posibil datorita programului misionar al Parintelui Mocanu Ghita, care zilnic ii asteapta la Sfantul Altar pe toti cei care doresc un sfat, o rugaciune sau o binecuvantare.
C.I.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate