Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 17 ianuarie 2021
  • :
  • :

OPC-ul din Neamț a terminat tot ce avea de făcut pe teren și s-a apucat de controale virtuale amendând cu exces de zel comercianți cinstiți care nu au fost reclamați de nimeni niciodată

Într-un mod total imoral, cei de la OPC Neamț au început să dea invitații la control puținilor comercianți care aduc bani în Neamț. Grupul luat la ochi de OPC este cel al firmelor ce dețin magazine virtuale. Motivele pe care comercianții sunt sancționați sunt extraordinar de penibile și țin de tot felul de amănunte. Ba că nu au pus vizibil în site link catre OPC, ba că nu scrie la termene și condiții nu stiu ce propoziție, ba că la unul din miile de produse nu e specificat nu știu ce amănunt la caracteristicele tehnice etc.banigif
Unul dintre comercianții pe care a tăbărât OPC-ul ne-a declarat: “OPC-ul face japcă cu noi. Dețin magazinul virtual de ani de zile. Nu am avut nicio reclamație niciodată. Am adus la bugetul local miliarde de lei de la mii de clienți din toată țara. Nu este normal ce se întâmplă. Am primit invitație de la OPC și cînd am văzut cum se chinuie să îmi găsească un motiv ca să mă amendeze, mi s-a făcut greața. Orașul e plin de magazine cu produse expirate. Avem zeci de puncte comerciale, începând cu bazar și terminând cu magazinele de cartier unde nu găsești sub nicio forma certificate de garanție sau ce mai cer cei de la OPC și ei vin la noi care nici să vrem nu putem să facem evaziune fiscală pentru că toată marfa e cu facturare și cu plata ramburs. Vin la noi care avem certificate de garanție și descrieri amănunțite la tot ce vindem. Vin la noi care suntem cei mai aproape de clienții noștri, le ducem marfa până la ușă. Vin la noi și ne caută nod în papură să ne dea amendă pentru că nu am scris nu știu ce propoziție în site. Proști suntem noi, că aducem bani la buget în loc să vindem pe firme fantomă ca 80% dintre magazinele virtuale din România. Pe firma fantomă nu ești în nicio evidență și nu vine niciun OPC. OPC-ul vine la comercianții cinstiți, nu la hoți. Japcă se numește ce fac ei, nu control. Să iasă în stradă și să își facă treaba și sț lase în pace comercianții cinstiți.”
În mod neoficialș am discutat și noi problema amendării acestor magazine virtuale, dar nu am ajuns la nicio concluzie deoarece OPC-ul nemțean nu are jurist și nici purtător de cuvant așa că am făcut o solicitare de explicații catre București și vă vom face cunoscut răspunsul când și dacă va veni.
Ca opinie personala, sunt perfect de acord cu acești comercianți nemulțumiți. În primul rând, nu pot să înțeleg cum face OPC-ul să sancționeze un comerciant care se face vinovat de o contravenție minoră pe site-ul de internet, deoarece nu am auzit niciodată ca nici o țară din lumea asta să poată da sancțiuni pentru ceva care nu se petrece pe teritoriul țării respective iar internetul, ce să vezi, oricât ar vrea cei de la OPC ,nu este teritoriul României, ci un teritoriu virtual cu caracter internațional și apatrid. Toate țările lumii au încercat să găsească soluții legislative pentru a sancționa diferite lucruri din internet care intrau în contradicție cu propriile legi, dar nu au reușit pentru că nu au putut să definească internetul ca fiind teritoriul țării lor.
Americanii s-au chinuit să sancționeze WikiLeaks-ul care le expunea public secretele de stat. Chinezii au investit 15 miliarde de euro în încercarea de a filtra internetul sau măcar youtube-ul și nu le-a iețit. Toți liderii lumii s-au întâlnit și au încercat să conceapă o legislație cu caracter internațional intitulată ACTA care ar fi trebuit să aducă internetul mai aproape de cadrul legal dar nici ei nu au reușit, Parlamentul European respingând această idee. Ei bine, în tot acest context internațional în care este imposibil de reglementat spațiul virtual, OPC-ul de la Neamț a dat lovitura făcând ce nu a reușit SUA, China și Europa la un loc. OPC-ul de la Neamț a reușit să sancționeze lucruri petrecute în mediul virtual.
Deci avem două variante :
1. OPC-ul nemțean este mai deștept decât toate țările care nu pot sancționa sau restricționa contravențiile ori infracțiunile de pe internet.
2. OPC-ul nemtean face abuzuri aplicând niște reglementări legale cu exces de zel.
Opinam că marea instituție de control ar trebui să realizeze că sancționează puținii comercianți care aduc bani la bugetul judetului. Nu mi se pare deloc normal să tăbărăști cu exces de zel pe un comerciant care nu are absolut nicio reclamație și toți clienții lui sunt multumiți. Este total imoral ca un comerciant să aibă toată marfa în regulă, toate taxele plătite la zi, toti clienții mulțumiți, grămezi de bani date la bugetul local și tu să-i dai o sancțiune că nu are nu știu ce propoziție scrisă la rubrica de termene și condiții din site. Întamplător sunt calificat și în web-design și internet și vă spun din experiență, că acele termene și condiții nu sunt citite nici măcar de 1% din vizitatorii unui site, deci controlarea unui comerciant pentru că nu a scris nu știu ce în acea rubrică este un bâlci ieftin și penibil.
Ce fac cei de la OPC miroase de la o poștă a exces de zel. Poate nu ar fi o problemă faptul că un organ de control face exces de zel, dar este de-a dreptul de porc să începi excesul de zel cu cei care sunt cinstiți în timp ce nemțenii sunt țepuiți zilnic de tot felul de comercianți fantomă pe care nu-i deranjează nimeni. Numai noi câte articole am facut cu tot felul de comercianți care sună la telefon și adună bătrânii din Neamț pe la tot felul de restaurante și le trag țepe de nu se văd și asta fără să fie deranjați de OPC-ul nemțean, că doar ce mare lucru e să țepuiești câteva zeci de bătrâni cu câteva zeci de milioane pe fiecare. Important e ca nu cumva nu știu ce comerciant cinstit să uite să treacă numărul de la OPC pe site.
Într-o țară normală unde unii au pretenții că ar trebui să “fim mândri că suntem români” ar trebui sa se ceara scuze public tuturor acestor comercianți sancționați cu exces de zel, iar cei de la OPC, dacă vor să vadă comercianți care încalcă legea în Neamț și să facă cu ăia excese de zel să ne contacteze că mergem noi și îi ducem de mânuță la câțiva smecheri la care ei nu au voie să meargă din propria inițiativă.
Toate aceste acțiuni întreprinse de OPC vor fi decontate moral de coaliția politică și desigur de reprezentantul guvernului în teritoriu. Așadar, în final îmi permit să mă întreb oare ce vor face PSD-ul sau prefectul când vor afla că un organ de control tăbărăște cu amenzi pe niște comercianți cinstiși care nu au supărat pe nimeni și pe deasupra, în decursul timpului au mai și adus în cel mai cinstit mod miliarde de lei la bugetul acestui județ ?

Iosub Robert

dolinex