Gospodarii din Judeţul Neamţ

Nici nu a apărut bine soarele pe cer că oamenii de la satele din Judeţul Neamţ, gospodari fiind, se pregatesc pentru venirea primăverii. Au curăţat ogoarele, au scos caii şi căruţele şi au început să care îngrăşământul natural. Sătenii sunt adepţii unui trai sănătos de aceea ei nu cumpără îngrăşământul de la magazinele specializate, considerându l chimic, ei se folosesc de îngrăşământul natural de origine animală. Chiar dacă pentru unii reprezintă o ciudăţenie, pentru oamenii de la ţară, asta reprezintă cultivarea sănătoasă. Iată o prezentare succintă a îngrăşămintelor naturale folosite:
1. Bălegarul de cal este de departe cel mai bun biocombustibil, are apă doar 70%, foarte bogat în hidrocarburi şi produşi ce conţin azot. Are pH bazic situat între 8-9 şi dezvoltă o temperatură maximă între 70-80 grade Celsius.
2. Bălegarul de vacă se deosebeşte de cel de cal prin conţinutul mai mare de apă (75-80%).
3. Excrementele de oaie sau de capră sunt foarte uscate şi trebuie umezite înainte de a fi folosite. Este foarte indicat să se amestece cu alt tip de bălegar deoarece singur fermentează lent ajungând la 55 grade Celsius după 2 săptămâni de la aşezarea în patul cald. Se menţine această temperatură cam o săptămâna după care ea va scădea până la 15-20 grade Celsius pentru următoarele 45-50 de zile.
4. Excrementele de porc nu se folosesc aproape deloc pe post de biocombustibil fiind prea umede şi mult prea acide. Ele nu reuşesc să încălzească deloc răsadniţele, dar se pot amesteca cu bălegar de cal şi cu paie.
5. Găinaţul de pasăre este foarte la îndemâna tuturor celor care au găini,raţe, gâşte sau alte păsări în curte, poate mai la îndemână decât orice alt îngrăşământ. Nu ştiu câţi dintre noi avem cai sau vaci, dar cu siguranţă mult mai mulţi avem păsări de curte. Trebuie reţinut că găinaţul este extrem de acid ceea ce face ca el să se folosească numai în stare uscată.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate